De Maasduinen
Duinen in Limburg, dat verwacht u niet zo snel. De Maasduinen zijn dan ook rivierduinen. Deze duinen langs de Maas zijn bijna allemaal met bos begroeid. Bebossen was de enige manier om de omliggende akkers en weidegronden tegen het stuivende zand te beschermen. Het resultaat is een glooiend lint van duinen, verwilderde bossen, stukjes heide, akkers, stuifzanden en blinkende vennen langs de oostoever van de rivier. Staatsbosbeheer beheert het Bergerbos en Bleijenbeek in het noordelijk deel van dit nationaal park.
Wandel- en fietsroutes
Om het gebied te verkennen kun je volop uit wandelroutes kiezen. De Maasduinen ontstonden aan het eind van de laatste ijstijd, toen Rijn en Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. In droge periodes blies de westenwind het rivierzand tot stuifduinen op. Niet zo lang als de duinenrij aan de Noordzee, maar verder doen deze rivierduinen niet onder voor hun grote broers aan de andere kant van het land. In het golvende landschap duiken soms plotseling flinke heuvels op.
Het Bergerbos en Bleijenbeek
Het Bergerbos en Bleijenbeek vormen het noordelijke deel van Nationaal Park De Maasduinen. In Afferden heeft Staatsbosbeheer een acht kilometer lange route door het Bergerbos uitgezet. Deze voert over de glooiende rivierduinen, afwisselend door naald- en loofbos en langs verstilde vennetjes als het Zevenboomsven en het Esven. Schotse Hooglanders en Nederlandse landgeiten worden hier ingezet om de heide te begrazen. Bijzonder zijn de grote hoeveelheden grijs kronkelsteeltje die hier groeien. Dit donkergroene bladmos is beter bekend als tankmos, het kwam naar Nederland tussen de rupsbanden van de geallieerde tanks die in 1944 het zuiden van ons land bevrijdden. In het gebied vind je ook de ruïne van kasteel Bleijenbeek. Deze versterkte boerderij uit de 14e eeuw groeide uit tot een kasteel. In 1945 viel Bleijenbeek ten prooi aan een bombardement. In de ruïne woont een vleermuizenkolonie. De naam van het vroegere kasteel komt van blije = heldere beek.